Published On: септември 14th, 2023Categories: Новини
Този уикенд 16 – 17 септември 2023г. в Регионален природонаучен музей Пловдив ще имате възможност да видите:
Кралица Александра е най-скъпата пеперуда в света и ще заблести отново в експозиция „Безгръбначни“ на Регионален природонаучен музей – Пловдив! 🦋
Екземпляр Африканска лунна пеперуда отново се излюпи в зала „Тропик“!🦋
Най-голямата и скъпа пеперуда в света – птицекрилата пеперуда на кралица Александра (Ornithoptera alexandrae) ще бъде изложена в зала“Безгръбначни на Регионален природонаучния музей Пловдив. Видът е открит през 1906 г. от Албърт Стюарт Мийк , колекционер, нает от Уолтър Ротшилд за събиране на естествени образци от Нова Гвинея. През следващата година Ротшилд кръщава вида в чест на Александра Датска .
Женските представители на птицекрилата пеперуда са по-големи от мъжките с подчертано по-кръгли, по-широки крила. Женската може да достигне и леко да надвиши размах на крилата от 25 см до 28 cм дължина на тялото 8 cм. Женската има кафяви крила с бели петна. При този вид има изразен полов диморфизъм. Мъжките са по-малки от женските. Коремът е ярко жълт. Размахът на крилата на мъжките може да бъде приблизително 20 см, но по-често около 16 см.
Екземпляр Африканска лунна пеперуда (Argema mimosae) от семейство Сатурниди (Saturniidae) се излюпи в зала „Тропик“ на Регионален природонаучен музей Пловдив.
Видът се среща в Източна и Южна Африка. Възрастните имат размах на крилата около 10-12 см и дължина от главата до задния издължен край на крилата 12 – 14 cm. Пловдивчани и гостите на града ще имат възможност да видят атрактивната пеперуда и да я снимат.
Входът за зала „Тропик“ и Експозицията на музея ще бъде с редовен билет!
Очакваме Ви!
Споделете това съдържание, Изберете платформа!