Published On: ноември 8th, 2023Categories: НовиниViews: 64

Георги Пчеларов е роден през 1955 г. в Русе. Ранното му детство преминава в Разград, където посещава различни школи по изобразително изкуство. През 1982 г. завършва специалност зоология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Още тогава започва да се занимава с рисуване. През 1987 г. е ангажиран с илюстрирането на Том Птици част I от поредицата „Фауна на България“.

   Определителят „Птиците на Балканския полуостров“, издаден през 1991 г. е още едно най-значимите по рода си издания у нас, илюстрирано изцяло от Георги Пчеларов. В него са включени включени 1992 цветни и 211 черно бели авторски илюстрации.
През 2012 г. определителят, познат и търсен, както от специалисти, така и от любители на орнитологията е преиздаден, като в новата книга има и нови илюстрации на Георги Пчеларов. В изложбата са включени избрани оригинали от второто, допълнено издание.
В изложбата „От птиците на Балканския полуостров до лечебните растения“ са представени избрани оригинални илюстрации от двете издания, както и илюстрации подготвени за второто от тях, които не са публикувани.
   Георги Пчелров работи както за строго научни издания, така и за научно популярни такива. В изложбата са включени някои илюстрации, публикувани в „Списание 8“ през 2015, 2016 и 2019 г.
   През 2016 г. той е сред инициаторите за учредяването на професионална организация и става първи председател на Дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори (ДАФНИ). Като такъв той е и най-ангажиран с избора на тематичните рамки на изложбите, участва във всички ежегодни изложби, пленери и други дейности на дружеството. В изложбата са включени картини от изложби на ДАФНИ.
   Още едно заслужено признание за Георги Пчеларов е получената награда за цялостно творчество от „Биенале на илюстрацията 2022“.
   В настоящата изложба, организирана от РИМ – София, са представени най-актуалните творчески посоки на Георги Пчеларов. Важен акцент в експозицията са избрани ботанически илюстрации от тазгодишния календар на Медицинския университет в Пловдив, предоставени за експозицията от Музея на медицината към университета.
   Вече повече от 40 години Георги Пчеларов остава отдаден изцяло на научната илюстрация. Творчеството му съчетава таланта на художник с познанията и задълбочения интерес към растенията и животните като обекти на изследване.
Изложбата може да бъде разгледана до края на  2023 г. в Регионален природонаучен музей – Пловдив.
Куратор: Христина Грозданова
ОТКРИВАНЕ на Изложбата:
Дата: 10.11.2023 г.
Час: 18:00 ч.
Вход свободен!
Споделете това съдържание!