Published On: ноември 14th, 2023Categories: НовиниViews: 84

В малкия голям свят на прилепите“ – интерактивна инсталация с Антония Хубанчева

гостува в Регионален природонаучен музей гр. Пловдив

 

          Вълнуваща експедиция през подредени в музея обекти и видеа, в която се срещат науката и изкуството. Зрителите ще бъдат водени от вдъхновяващ изследовател и ще могат по забавен и увлекателен начин да научат повече за прилепите, за странностите на природата и за фалшивите новини.

 

ТВОРЧЕСКИ ЕКИП:

автори: д-р Антония Хубанчева и Гергана Димитрова

визия и интерактивни обекти: Елена Шопова

режисура: Гергана Димитрова

водещ туровете: д-р Антония Хубанчева

техническа реализация: Иво Стаменов-ОттО

видео заснемане, монтаж:Боряна Пандова

анимация: Никола Налбантов

музика: Павел Терзийски, Веселин Веселинов-Еко

асистент продукция: Илияна Хубенова

 

 Турове* с водещ – 15 лева за човек със задължително предварително записване във ФОРМУЛЯР

  Част от инсталацията ще е отворена за посетителите на музея между 21 и 23 октомври 2023

*Туровете са подходящи за лица над 11 години

 

График на туровете с продължителност 60/70 минути:

22 ноември – 1тур от 17:30 ч. ; 2тур от 19:30 ч.

23 ноември – 1тур от 17:30 ч. ; 2тур от 19:30 ч.

 

     Знаете ли, че по света има толкова много видове прилепи, че броят им е една четвърт от всички видове бозайници? Техният образ е свързван с най-странни суеверия, вярвания и митове. Прилепите плашат хората, в популярната култура те често са злодеи. В последните години вниманието върху тях се изостри поради подозренията, че те са източник на коронавируса, независимо от научните доказателства, които се противопоставят на тези твърдения.

   В днешния свят прилепите са под сериозна заплаха. Унищожаването на местообитанията им, ловът им, изменението на климата и други фактори могат да доведат до тяхното изчезване, а от това би последвала екологична катастрофа.

   В края на 2020 г. Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“ показа за първи път документалния филм „В малкия голям свят на прилепите“. Този 30-минутен разказ за огромното значение на прилепите за екологичното равновесие и живота на земята, бе също и илюстрация на интересния резултат от срещата между изследовател-прилеполог – Антония Хубанчева и театрален режисьор – Гергана Димитрова.

   Продължението на тази комбинация между изкуство и наука можеше да се види и между 12 до 19 май 2022 г. В Националния природонаучен музей при БАН в София. Гергана Димитрова и Антония Хубанчева развиват работата по филма „В малкия голям свят на прилепите“ и я трансформират в интерактивна разходка, чийто водач е самата Антония, художник на обектите е сценографът Елена Шопова. Научаваме от първо лице за най-новите ѝ открития в областта на сензорната екология, как всъщност се провежда научно изследване и по какъв начин различните науки си помагат. Според сензорната екология, ако погледнем през очите на различни животни, ще виждаме света съвършено различно. Въпрос не само на гледна точка, а и на сетивни органи.

   Гостуването на инсталацията „В малкия голям свят на прилепите“ в Пловдив е изключително рядка възможност за публиката в региона да види света по напълно нов начин и това е съвсем буквално. В различните зали на Природонаучния музей ще бъдат разположени различни части от разказа в инсталацията. Публиката ще бъде не просто наблюдател, а директен участник. Множеството обекти, разположени на различни места в музея, ще позволят на всеки участник да види и усети обкръжаващата го среда през сетивата на прилепите. Той ще се опита да ловува като тях, да вижда като тях и да създава ултразвук в честотата на прилепите. Всеки човек от публиката ще има възможността да научи дори какво количество храна би му било нужно дневно, ако беше прилеп. Сред предизвикателствата ще бъде и кратка надпревара по различаването на научната от псевдонаучната или невярна информация.

   Екипът на „36 маймуни“ създава мащабен маршрут между познанието и симулацията в една активна изложбена среда на взаимодействие, разполагаща научните факти като съществен източник на разбирането за света, който ни заобикаля.

Инсталацията ще се представи в партньорство с Регионален Природонаучен музей гр. Пловдив на 22 и 23 ноември. Необходимо е предварително записване за туровете!

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”, програма „Едногодишен грант“ и „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Споделете това съдържание!