Published On: февруари 5th, 2024Categories: НовиниViews: 195

Изложбата „Феерии от кожа“

гостува

в

Природонаучен музей – Пловдив

Заповядайте на 10 февруари 2024 г. в 18 ч. на откриването и представянето на каталога.

Вход СВОБОДЕН!

     Изложбата е организирана от Регионален исторически музей – София и е посветена на 120 години от рождението Васка Попова-Баларева. Васка Попова-Баларева (1902-1979) е известна със своето майсторство като живописец и портретист. Утвърдена е сред жените художнички още по времето когато твори, но също така добива нова популярност през последните няколко години във връзка с актуалните теми за мястото на жените в различни сфери. Също така признат е и нейният принос в областта на художествената обработка на кожа.

   Настоящата изложба цели да допълни и обогати представата за още една страна на многообразната творческа дейност на Васка Попова-Баларева, като представи връзката между привидно крайно различни произведения каквито са декоративните проекти, натюрмортите и проектите за художествена обработка на кожа. Изложбата разкрива и важни достойнства на авторката като наследник на първите и най-ярки примери за навлизането на модерни, европейски влияния в българското изкуство, както в живописта, така и в декоративно-приложните изкуства.

   В изложбата са представени избрани творби – живопис, натюрмоти, декоративно-приложни проекти, скици, копирки, щампи и декорирани произведения от кожа – чанти, колани, aлбуми, обложки за книги и др.

   На откриването на изложбата ще бъде представен и каталога на изложбата с предговор от сина на Васка Баларева – проф. Христо Баларев и текстове на изкуствоведите доц. д-р Виолета Василчина и Христина Грозданова, който скоро ще бъде достъпен като e-book на сайта на Регионален исторически музей – София. В началото на миналия век в изкуството на Васка Попова-Баларева флорални и зооморфни мотиви се преплитат с християнските традиции и българското народно творчество, а днес нейните богати градини и пъстри птици са представени в най-посещавания музей в България!

Очакваме Ви!

Споделете това съдържание!