Планетариум

Дигиталният планетариум, разположен в сградата на Регионалния природонаучен музей в Пловдив, е изграден през 2015 г. от американската компания Evans & Sutherland, световен лидер в областта. Планетариумът разполага с купол с диаметър 8 метра и е оборудван със специален проектор с обектив тип „рибешко око“, позволяващ прожектиране върху целия купол едновременно. Всеки един от филмите в програмата на Планетариума е своеобразно пътуване в Космоса, което позволява на зрителите да се докоснат до явления, които иначе не биха могли да видят. Планетариумът разполага с 50 места.

ПРОЖЕКЦИИ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК с предварителна резервация:
– Горещата и енергийна Вселена;
– Космическият устрем на Европа;
– Морските чудовища;
– Нашата безценна планета;
– От Земята към Вселената.

ЗА ГРУПИ НАД 40 ДУШИ – Спазването на програмата НЕ е задължително. Съответно групата сама избира кой филм да гледа, независимо от часа на прожекцията.

Филми:

Нашата безценна планета

Този филм е съвместна продукция на Регионален природонаучен музей-Пловдив и Европейската космическа агенция (ESA).
Филмът представя дейностите на ESA за наблюдение и прогнозиране на времето и за предотвратяване на природни и причинени от човека бедствия. Засегнати са важни теми като климатичните и екологичните проблеми на Земята видовете щадящи природата икономики. Всичко това е представено по подходящ начин за малки и големи, тъй като за всички ни е важно да знаем как да опазим нашата планета Земя.

Продължителност: 40 минути

От Земята към Вселената

Шоуто „От Земята към Вселената“ е едно колоритно и вдъхновяващо пътешествие до далечните кътчета на Вселената. Чрез този филм ще научите всякакви интересни факти за историята на астрономията, за изобретяването на телескопа, както и за най-новите технологии за изследване на Вселената. Като зрител ще изследвате Слънчевата система и яростните изригвания на Слънцето. Ако някога сте се питали как звездите се раждат и умират, това шоу е за вас!

Продължителност: 30 минути

Космическият устрем на Европа

Този филм изследва някои от най-емблематичните космически мисии на Европейската космическа агенция (ESA). Шоуто представя участието на ESA в големи международни усилия като Международната космическа станция и телескопа Хъбъл. Ще се запознаете с изключително успешните роботизирани мисии като Planck и ATHENA, които изследват различните части на електромагнитния спектър, от микровълните до гама лъчите. Те ще летят на обиколка на Слънчевата система, започвайки от Слънцето и новата мисия Solar Orbiter, през планетите и вълнуващи класически и предстоящи планетарни мисии като BepiColombo, Venus Express, ExoMars, JUICE и Cassini. Мисията Rosetta ще отведе зрителите до кометите и външните краища на хелиосферата.

Продължителност: 40 минути

Горещата и енергийна Вселена

Този документален филм представя с помощта на визуализации и реални изображения постиженията на съвременната астрономия, най-модерните земни и орбитални обсерватории, основните принципи на електромагнитното излъчване и природните феномени, свързани с Високоенергийната астрофизика.

Продължителност: 30 минути

В търсене на границата на Слънчевата система

НАСА стартира своя космически изследовател Interstellar Boundary Explorer или IBEX през 2008 г. Основната му цел е да изследва най-отдалечените краища на Слънчевата система. Наблюденията на IBEX достигат зони с изключително ниски температури и екстремни радиационни условия, където започва междузвездното пространство. „Краят“ на Слънчевата система е място, където слънчевите лъчи почти не достигат и магнитният щит, предпазващ планетите от вездесъщата космическа радиация, е абсолютно минимален.

Продължителност: 28 минути

Две малки парченца стъкло

Филмът„Две малки парчета стъкло” проследява двама студенти, докато общуват с жена астроном на местно звездно парти. По пътя учениците научават историята на телескопа от модификациите на Галилео на детски далекоглед (с помощта на две малки парчета стъкло) до изстрелването на космическия телескоп Хъбъл на NASA/ESA и бъдещето на астрономията. Този филм проследява чудесата и откритията, направени от астрономите през последните 400 години.

Продължителност: 23 минути

Фантомът на Вселената

„Фантомът на Вселената“ демонстрира вълнуващо изследване на тъмната материя, от Големия взрив до очакваното откритие в Големия адронен колайдер (най-големият ускорител за частици в света). От този филм ще научите как учени от цял свят си сътрудничат, за да проследят съставните части на тъмната материя.

Продължителност: 28 минути

Морските чудовища

Това е филм за едно истинско праисторическо приключение. Тази продукция ще ви пренесе обратно в късната креда, когато голямо вътрешно море разделя Северна Америка на две. Докато пътувате през най-опасните океани в историята, по пътя си ще срещнете плезиозаври с дълги вратове, гигантски костенурки, огромни риби, свирепи акули и най-опасните морски чудовища от всички – мозазавъра.

Продължителност: 40 минути

Препоръчителна възраст: над 7 години

РПНМ

ПЛОВДИВ

РПНМ

ПЛОВДИВ

РПНМ

ПЛОВДИВ