Published On: март 1st, 2024Categories: НовиниViews: 503

Регионален природонаучен музей – Пловдив кани пловдивчани и гости на града на вълнуващо пътешествие чрез фотографии до Антарктида – континента, обграждащ Южния полюс на Земята.

Официалното откриване на фотоизложба „От Антарктида до лабораторията в Пловдив“ ще се състои на 11 март 2024 г. (понеделник) от 18:00 ч. в Изложбена зала на РПНМ – Пловдив.

Фотоизложбата включва моменти от 31-ва Национална Антарктическа Експедиция и предизвикателствата на една от българските полярни мисии на о. Ливингстън.

Чрез снимков материал, посетителите ще имат възможността да проследят лаборатория „Клетъчни биосистеми“ на Института по микробиология при БАН и изследователската работа върху антарктическите проби. Освен разнообразието при антарктически дрожди, може да се наблюдават и кадри от възможностите на лабораторията за биотехнологични проучвания на тези уникални микроорганизми, синтезиращи биологично-активни молекули с козметично, екологично и биомедицинско значение.

България е една от 29-те пълноправни страни-членки на Антарктическия контракт. По силата на това интернационално съглашение всяка от 29-те страни-членки има 1/29 част от континента. Договорът разглежда Антарктика като научен резерват и позволява независимост на научните изследвания, като не разрешава военна активност на континента.

Достъпът до събитието е свободен!
Регионален природонаучен музей – Пловдив Ви очаква!

 

Споделете това съдържание!