Published On: юни 17th, 2024Categories: НовиниViews: 211

Регионален природонаучен музей – Пловдив кани любознателните

на

публична презентация

Благодарността на Бобчо, че се завърна в „бащината къща“, наречена река Дунав“

с гост лектор д-р Николай Коджабашев

 

               Заповядайте на 29 юни, събота, от 17:00 часа в зала „Планетариум“ на РПНМ – Пловдив, където гл. ас. д-р Николай Коджабашев ще Ви разкаже за интересни факти около проведени научни изследвания за р. Дунав, както и за трайно обитаващи семейства бобри по цялото протежение на реката.

 

Повод

От 2004 г. насам, на 29 юни се чества Международният ден на река Дунав под патронажа на Европейската комисия за опазване на реката. Конвенцията за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав е подписана на 29 юни 1994 г. от 13 държави, включително и България.

Открития

През пролетта на 2021 г. във водосбора на р. Русенски Лом при с. Широково е фотодокументиран евроазиатски бобър (Castor fiber) след векове на „пълно боброво мълчание“. Проведените научни проучвания през периода 2021 – 2024 г. показват, че благодарение на мощната и гъста мрежа на река Дунав, по островите, крайбрежните зони и реките от водосбора й в България вече трайно обитават над 200 семейства бобри, разпръснати по цялото протежение на реката от Видин до Силистра.

Лектор

Николай Коджабашев е преподавател по зоология в Лесотехническия университет. Завършва висше образование през 1993 г. в СУ „Св. Кл. Охридски“ със специалност „Зоология на безгръбначните животни“. От 1995 г. работи като асистент в Лесотехническия университет, където води упражнения по дисциплините: Зоология (ГС), Опазване на фауната (ЕООС), Опазване на биологичното и ландшафтно разнообразие (ЛА).

 

Очакваме Ви!

Споделете това съдържание!