Published On: юни 11th, 2024Categories: НовиниViews: 174

   На 10.06.2024 г. в Регионален природонаучен музей гр. Пловдив се проведе състезание по знания и умения за разбиране на природата, която съхранява нашия музей. В състезанието участваха отборите на „Рибите“ и „Динозаврите“, които се класираха за този финал след оспорвана борба на знания в училищата си: СУ „Братя Миладинови“ гр. Пловдив и СУ „Цар Симеон Велики“ гр. Пловдив.

  Състезанието се проведе в рамките на проекта „Музеят – удивителен свят на разнообразието в природата и живота“, финансиран от Министерство на културата, и реализиран от Регионален природонаучен музей гр. Пловдив.

Водещ на състезанието бе неговия създател Лина Гергова, която обяви мотото му „Знанието е сила, знанието е мъдрост и разбирането на природата ни прави по-добри!“.

   Отборите, съставени от ученици в 5 клас показаха изобилни знания, борбеност, гъвкавост и концентрация, отговаряйки на въпросите на нашите животни за света на пеперудите, влечугите, рибите, динозаврите и като цяло за природата, съхранявана от музея. Удоволствие за всички присъстващи бе докосването до удивителния свят на разнообразието в природата и живота в музея, представено от участниците в практическата задача „Опознай света на влечугите и рибите в музея и го представи на другите“ с ментор нашата уредничка Синем, както и „Опознай света на пеперудите и рибите и го представи на другите“ с ментор, нашия PR – Светлозара. Презентациите бяха изпълнени с много знания, но и с проява на умения за презентиране на богатството в нашия музей – светът на животните, за които с любов полагаме грижи. Нашите малки „колеги“ отборите на „Динозаврите“ и „Рибите“ много умело и с плам бяха в ролята на уредниците и отправиха своите послания за единството ни с природата, за природата, която носим в сърцата си и без която не можем да живеем. Затова нека бъдем добри и да я пазим! Знанията, които показаха и уменията за представяне на света на риби, пеперуди и влечуги за краткото време на практическата задача 30 минути, положиха основите на разбирането на този свят и на доброто в отношенията между хората и природата.

   Разбира се, както във всяко състезание въпреки много трудния избор на журито има победител отбора на „Динозаврите“ от СУ “Цар Симеон Велики“, който получи голямата награда вкусната торта „РПНМ и земята-общ дом на световете в природата и живота!“. Отборът на „Рибите“ от СУ „Братя Миладинови“ също получи своите подаръци, защото бе достоен борец в състезанието за знания.

   Благодарим на участниците в отборите, на техните учители, на ръководствата на нашите партньори СУ „Цар Симеон Велики“ и СУ „Братя Миладинови“ за подкрепата, която получихме. Състезанието показа, че баланса между съвременните информационни технологии в образователния процес в наши дни и класическия му формат може да постигне изключително високи резултати в почтена борба без подсказки от различни източници.

   Благодарим на всички, които взеха участие в различните нива на състезанието за това, че заедно се докоснахме до удивителния свят на разнообразието в природата и живота, съхранявани в музея и ги изпълнихме с разбиране на света на другия, а това означава и с доброта, защото знанието е сила и мъдрост в общуването с природата и в човешките отношения!

Споделете това съдържание!