Published On: април 18th, 2024Categories: НовиниViews: 124

Среща с професор Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно – изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе на

25 април 2024 г. / четвъртък / от 16:00 часа в зала „Планетариум“ на Регионален природонаучен музей Пловдив.

Риба от вида „Нототения“ от континента Антарктида успешно се адаптира в новоизградената база на Регионален природонаучен музей Пловдив.

Експозицията в РПНМ – Пловдив с жив екземпляр от Антарктическия континент е първата в континентален град в Европа.

Аквариумът, в който е поставена рибата, е в изолирана среда с температура от минус 5 градуса. Водата е пречистена чрез обратна осмоза и обогатена със сол. Нототенията се храни с ракообразни. Стресът при нея е много голям, тъй като през повечето време се крие. Предстои учените да изучават поведението на рибата.
Идеята за създаването на залата е на екипа от акваристи в музея и среща одобрението на проф. Христо Пимпирев. В музея са създадени необходимите условия, които са: температура минус един – минус пет градуса, силна аерация и много чиста вода. За подготовката на аквариума са консултирани от учени от Чили, които имат подобен научно-изследоветлски аквариум.

Новоизградената база в музея освен да приема посетители и да бъде използвана за екологични и биологични проучвания на видовете, които ще бъдат доставени, а проектът от музейно-експозиционен да се  превърне в научен.
Предвижда се в следващата полярна експедиция да се включи и екип на музея.

Достъпът за събитието е

 

 

Споделете това съдържание!