Published On: април 19th, 2024Categories: НовиниViews: 38

Мили приятели,

Запишете се в работилничка „Къщички за птици и хранилки“, която ще се проведе в залите на Регионален природонаучен музей – Пловдив

ДАТА: 20 април (събота) 2024 г.

в Изложбената зала на музея
ЧАСОВЕ: от 13:00 до 15:00 часа

Препоръчителна възраст: ученици ( IV- XII клас), така и възрастни.

Телефон за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО записване: 0895719399 – Станислава Тодорова

Работилницата е БЕЗПЛАТНА, като част от фестивала за младежко творчество „Млада синя Земя“ (20-22.04.24 г.)

 

Ето и малко информация, която водещите на работилницата са подготвили за вас:

Къщички за птици и хранилки

1. Описание на темата:

Къщичките за птици и хранилките представляват не само практично, но и естетично приложение в градината или на терасата. Те са предназначени за подпомагане на дивите птици, като предоставят им убежище, място за гнездене и храна, особено в зимния период, когато ресурсите могат да бъдат ограничени. В същото време, къщичките за птици и хранилките могат да бъдат използвани като декоративен елемент, който придава уют и красота на външното пространство.

Къщички за птици:

  • Функционалност: Къщичките за птици предоставят подслон и място за гнездене на различни видове птици. Те могат да бъдат изработени от различни материали като дърво, керамика или дори метал, като осигуряват защита от неблагоприятни метеорологични условия.

  • Дизайн: Дизайнът на къщичките за птици може да бъде разнообразен – от класическия домашен стил до модерни и иновативни форми. Важно е да се има предвид разнообразието от птици, които могат да се възползват от тях, като се осигури подходящ размер и форма за различните видове.

  • Поддръжка: Къщичките за птици изискват редовна поддръжка, включително почистване и подмяна на материалите, за да се предпазят от болести и да се осигури комфорт за птиците.

Хранилки за птици:

  1. Видове хранилки: Хранилките за птици могат да бъдат разнообразни – от класическите дървени къщички за семена до висящи тела с плодове или нишки с кокосови люспи, предназначени за допълнителен източник на храна и енергия за птиците.

  1. Разположение: Важно е да се избере подходящо място за поставяне на хранилките, което да е безопасно за птиците и да предлага лесен достъп до храната. Те могат да бъдат поставени на дървета, стълбове или прости стойки в градината.

  1. Поддръжка: Редовното почистване и подмяна на храната в хранилките е от съществено значение, за да се предотврати развитието на болести и да се гарантира наличието на свежа и качествена храна за птиците.

Общо взето, къщичките за птици и хранилките представляват важен начин за подпомагане на дивите птици и създаване на хармонична среда в градината или на терасата, като в същото време допринасят за естетическото обогатяване на пространството.

2. Цели на темата:

  • Подпомагане на дивите птици и опазване на биоразнообразието:

    • Поставянето на къщички за птици и хранилки има за цел да предостави допълнителни ресурси на дивите птици, особено в суровите условия на градската среда, където натуралните хабитати са намалени.

  • Създаване на образователни и развлекателни възможности за обществото:

    • Използването на къщички за птици и хранилки като образователни инструменти, за да се насърчи публичното осведомяване за важността на опазването на дивите птици и биоразнообразието като цяло.

  • Подобряване на качеството на живот и естетиката на общността:

    • Интегриране на къщички за птици и хранилки в обществените и частните пространства с цел да се подобри визуалният аспект и да се създаде усещане за хармония с природата.

4. Награди:

    • В края на проекта всеки един участник ще получи стикери, както и ще запази къщичката, която сам е сътворил.

5. Екологична насоченост:

Темата за къщичките за птици и хранилките има силно екологично насоченост, като:

  1. Опазват дивите птици и биоразнообразието: Предоставят подслон, храна и място за гнездене, помагайки за опазване на птичите популации.

  1. Подобряват местната екосистема: Създават условия за разнообразие и баланс в екосистемите чрез взаимодействието между птици и растения.

  1. Образователни програми: Насърчават осведомеността за важността на опазването на дивите птици и природата като цяло.

  1. Съхраняват естествени ресурси: Намаляват натиска върху естествените ресурси, като предоставят допълнителни хранителни източници и подслон.

  1. Интегрират се в устойчиви градски среди: Помагат за създаването на устойчиви градски екосистеми и подобряват качеството на живот в градовете.

Споделете това съдържание!